Wat is het verschil tussen emotioneel kwetsbaar en emotioneel gevoelig

emotioneel kwetsbaarWat is het verschil tussen emotioneel kwetsbaar en emotioneel gevoelig. Emotioneel kwetsbaar is dat je moeilijk om kunt gaan met situaties in je leven. Ze kunnen je angstig maken, verlammen en je helemaal zo klein maken, dat je er volledig aan onderdoor gaat. Je laat je door het minste of geringste al uit het veld slaan.

Emotioneel gevoelig daarentegen, is juist een hele fijne kwaliteit. Die je gebruikt om welke situatie dan ook het hoofd te kunnen bieden. Je hebt de verbinding met je eigen  gevoel intact en zo kun je en weet je wat er speelt, hoe je op iets kunt anticiperen. Maar ook hoe of je jezelf staande kunt houden, omdat je heel goed bent in het maken van de juiste keuzes.

Veel mensen zeggen, ik ben gevoelig, dat ben ik nou eenmaal. Ik kan daar niet zoveel aan doen. Maar ze zijn eigenlijk niet gevoelig, ze zijn emotioneel kwetsbaar. Niet in staat om het leven het hoofd te kunnen bieden, geeft medium Annelies van Zesde Zintuig aan.

Als je emotioneel kwetsbaar bent, zul je heel snel in de verdediging schieten, je snel schuldig voelen, je veel afvragen. Of je het wel goed hebt gedaan, of anderen wel om je geven. Je hebt ook moeite je hart open te durven stellen, want stel je voor. Dat de ander onaardig is, niet blijft, je wilt koste wat kost die pijn en confrontaties voorkomen.

Hoe ontstaat emotioneel kwetsbaar? We vragen het aan medium Annelies van Zesde zintuig Chat. Het ontstaat door de druk van de maatschappij. Die vraagt al van kinds af aan om te presteren, uit te blinken, perfect te zijn, de beste te zijn.

Die prestatiedruk brengt zoveel stress met zich mee, dat we emotioneel kwetsbaar worden. Zoals gezegd, zegt medium Annelies, het leven kunnen ze dan niet aan. Alles is dan overweldigend. Als iemand als iets zegt, hebben ze daar direct een bepaald gevoel bij, wat hun slapeloze nachten kan bezorgen. We noemen dit ook wel, emotioneel niet volwassen geworden. Altijd maar bezig met uit te blinken. En stel je voor dat je je diploma niet haalt, verschrikkelijk. Dat je baas je niet goed genoeg vindt. Bij het idee alleen al zakt het lood ze in de schoenen.

Kijk maar om je heen, zegt medium Annelies van Zesde Zintuig. Het aantal zelfmoorden, depressie, overspannenheid, het leven niet aankunnen onder jongeren neemt schrikbarend toe. Het is de druk die ze elke dag voelen om er bij te willen horen, goed te doen. Die hun emotioneel heel kwetsbaar maakt.

Er dient hier echt iets in te veranderen. De druk moet bij kinderen veel lager komen te liggen. Kinderen moeten niet het gevoel meer hebben “gestraft:  te worden als ze iets verkeerd doen. Het is volkomen normaal als een kind iets niet goed doet. Het is eigenlijk zot dat een kind zich dat al zo vreselijk aantrekt.

Je moet als kind alles nog leren, daar hoort knoeien, rommel maken, een onvoldoende halen gewoon bij. Als de ouders hun kinderen dat niet gunnen, dan kwek je dus emotioneel kwetsbare mensen, die vervallen in een verslaving. Hun bed op een gegeven moment niet meer uit willen komen. Om maar weg te zijn bij alles wat het leven biedt.

Nou eigenlijk niet biedt. Ze hebben van zichzelf een robot gemaakt, waarbij de menselijke aspecten volledig te niet worden gedaan. Wij van Zesde Zintuig vinden dit een zeer kwalijke ontwikkeling. Waar vroeger veel vragen, en nog hoor, over liefde & relaties werden gesteld, valt het ons op dat tegenwoordig ook veel mensen de telefoon pakken en aangeven.

We kunnen niet meer. Ik zit vast. Ik heb alles wat mijn hart begeert, maar voel me zo diep ongelukkig en moe. Het wordt tijd om emotioneel gevoelige mensen te gaan krijgen, die staan met beide benen op de grond en kunnen het leven wel aan.